6+1 buktató, amelyek tönkretehetik a webes projektedet

Több, mint 5 éves tapasztalatból kiindulva állíthatom, hogy a kisvállalkozók körében sok olyan félreértés és tévhit van, amelyek következtében hibás döntéseket hoznak a vállalkozók, ha weblap készítésre kerül a sor. Azért készítettem ezt a tanulmányt, mert számtalan hozzád hasonló vállalkozó társam került már kellemetlen helyzetbe emiatt. Nem csak pénzt buktak, de időt is, és ami még rosszabb, hogy ezáltal a lelkesedésük és a megítélésük is csorbult a szakemberek irányába.

Tisztázzunk most olyan tényeket, amelyeket megértve ténylegesen ki tudod majd szűrni a számodra megfelelő szakembert. Célom, hogy egyre kevesebb gagyi weblap legyen az Interneten, s ehhez arra is szükség van, hogy Te hogyan ítéled meg a webes szakembereket, kire bízod majd a munkát. Azt akarom, hogy találd meg a számodra legmegfelelőbb embereket a feladatra.

Azt gondolom, hogy Neked nem a legjobb programozóra van szükséged, hanem a cégednek és az elvárásaidnak legmegfelelőbb szakemberre. Arra az emberre, aki hozzáállásával és munkájával képes Hozzád alkalmazkodni és Neked, Veled dolgozni együtt. Ahhoz, hogy megtaláld ezt az embert, tisztában kell lennek azokkal a buktatókkal, amelyek felmerülhetnek a keresés során.

Rengeteg olyan vállalkozóval dolgozom együtt, akiket már átvert egy, vagy akár több webes szakember is. Átverte őket pénzzel, vagy akár leléptek maguk után hagyva egy félkész honlapot. Rendszerint ilyen vállalkozóknak segítek talpra állni ebből a helyzetből. Tudom és hiszem, hogy ma már nem programozóra van szükség egy jó weblap elkészítéséhez, hanem egy elhivatott, marketing orientált türelmes szakemberre, aki hétköznapi nyelven, érthetően kommunikál Veled a weboldaladról, bele tud ülni a vevőid székébe és megoldja a problémádat.

Az én szememben ez a jó irány, és azt akarom Neked is megmutatni, hogy mit várhatsz ma el ettől a szakmától. Rövid és tömör leszek, könnyedén meg fogod érteni a lényeget.

Vágjunk bele!

1, Kinek a feladata a stratégia megtervezése?

Ha nincs még stratégiád, vagy bármilyen elképzelésed arra, hogy miért van szükséged a weblapra, mire akarod majd pontosan használni, akkor neked még nem a weblap készítésen kell gondolkodnod először, hanem az első lépés a stratégiai tervezés. Ezt egy weblap készítő szakember nem tudja Neked elvégezni, de egy marketing ügynökség, marketing tanácsadó cég, vagy egy üzleti brand-el foglalkozó cég igen. Akár Te is meg tudod egyébként csinálni, rengeteg hasznos tartalom van fenn az interneten a témában.

Tegyük tisztába, a weblap szövegének, stratégiájának kialakítása nem a webdesigner dolga. 2018-ban már egy weboldal elkészítéséhez nem elég egyetlen szakember, mert mindannyian egy-egy terület felé szakosodunk és abban leszünk kiemelkedőek. Ha Neked a nulláról kell elkészíteni egy weblaplapot – stratégiai tervezéssel, szövegírással, marketing folyamatokkal együtt, akkor több szakemberre van szükséged, vagy egy olyan ügynökséget kell keresned, aki teljes körűen minden rész feladatra tud szakembert biztosítani számodra.

Ha viszont a szövegeidet Te írod, otthon vagy a marketingben, vagy csak egyszerűen TUDOD, HOGY MIT AKARSZ, akkor tudsz hozzánk is fordulni, webes szakemberekhez, akik honlapba öntik az elképzeléseidet.

Ha már szóba került a marketing, akkor hadd ajánljak Neked 2 céget, akiket érdemes követned. Az egyik Wolf Gábor és a Marketing Commando, a másik pedig az Online Katapult. Javarészt tőlük tanulunk mi is, és jószívvel ajánljuk a tartalmaikat.

2, Erre figyelj, ha árajánlatot kérsz

Kérj be több árajánlatot egyszerre. Vizsgáld meg az ajánlaton túl azt is, hogy hogyan kommunikál a webes kivitelező az ajánlatában és az emailekben, vagy akár telefonon. Először ne az ár alapján dönts, hanem vedd figyelembe a hozzáállást, mennyire adják meg Neked a tiszteletet, mennyire kezelnek egyenrangú partnerként. Ez mind mind leírja számodra hogy milyen lesz a közös munka az adott webes céggel.

Valljuk be, ha CSAK az ár alapján döntesz, akkor lényegében Te csak túl akarsz lenni azon, hogy legyen egy weblapod.

3, Mindig köss szerződést.

Rengeteg olyan esettel találkoztam már,  amikor a cégvezető vállalkozó szerződés nélkül bízta rá a munkát egy webesre, aki aztán lelépett a pénzzel és félkész munkát hagyott maga után, mert a munka folyamán nem egyeztek az elképzelések. Ha lett volna szerződés ezek mögött a megbízások mögött, akkor lett volna mire hivatkozni a hátráltató tényezők kialakulásakor. Ha van szerződés, akkor felelősségre tudod vonni a webest a megbeszéltek, aláírtak szerint, ha valami miatt nem úgy teljesít, ahogy ígérte.

4, Tesco gazdaságos weblap…megéri?

Az olcsó vagy ingyenes weblap olyan, mint a Tesco gazdaságos termékek!

Spórolsz vele pénzt, és lesz egy gagyi weblapod. Elhitetik veled, vagy Te magad elhiteted saját magaddal hogy ez milyen szuper, de amúgy egyáltalán nem jól működik, nem szól a vevőidhez és nem fog jó eredményeket hozni. Egyszerűen csak LESZ és kész. De jó ha tudod, hogy az ilyen olcsó weblapok egy évig sem szolgálnak ki egy vállalkozót sem.

Nem arra akarlak rávenni, hogy válaszd a sokkal drágább megoldást, fizess, mint a katonatiszt – NEM, nem ezt akarom elérni. Az egy nyílt tény, hogy a minőséget meg kell fizetni, mégis azt gondolom, hogy ma már nem kell, főleg a kkv-knak milliókat költeni egy weblapra. Ha már az árakról beszélünk, akkor tudd, hogy a weblapok attól függően hogy mire képesek, milyen funkciókkal vannak ellátva nagyon eltérő árakon érhetőek el. Egyet jegyezz meg: 100.000 Ft alatt, ne bízz meg senkit weblap készítéssel. Egy jó weblap elkészítése minimum inkább a 200.000 Ft-hoz közelít. Ha extra funkciókat vagy webshopot is akarsz, akkor ez feljebb is fog csúszni. Sokféle árazással találkozhatsz, de ha egy tanácsot elfogadsz, akkor az olcsóban ne bízz. Hatalmas reklám ereje van annak, hogy “olcsó weblapot csinálok rövid idő alatt” – de hidd el, mindenki pénzből él. Ha Neked tényleg kell az a weblap, akkor bízd meg vele a számodra legkiemelkedőbb hozzáállású szakembert…az árat pedig sajnos ki kell fizetni. Abban az esetben ha rengeteg időd és kevesebb pénzed van, akkor online kurzusok segítségével Te is elsajátíthatod a weblap készítést egy bizonyos szinten, s el tudsz indulni egy költséghatékony verzióval.

5, Kire NE bízd a munkát!

Egy 100%-ig IT-s beállítottságú webest megbízni az egyik legnagyobb felelőtlenség. Hangsúlyozom, hogy ma már nincs szükség programozóra a weblapod elkészítését illetően. Azt gondolom, ha ezt olvasod akkor Te sem arra vágysz, hogy a webesed a saját feje után menve megalkosson számodra valamit, ami keretek közé szorít, de legalább tökéletesen le van programozva. Ehelyett inkább olyan odafigyelésre van szükségünk, amely nem csak ránk, de a vevőinkre is kiterjed. Nem Neked készül a honlap, hanem a vevőidnek. Ezt ugye Te is tudod? Ezt mérlegelve arra bátorítalak, hogy találkozz személyesen is azzal a szakemberrel akit megbízol, akinek majd fizetni fogsz a munkájáért. De mindenesetre legalább egy Skype konzultáció előzze meg a munka kezdetét. Tudnod kell, hogy szimpatikus e számodra, milyen a kisugárzása, hozzáállása a választott szakembernek. A referenciái mellett ez is legalább annyira fontos tényező.

A másik eset, ha a szomszéd Pistikét, vagy egy jószívű rokont bízol meg a weblapod elkészítésével, aki megcsinálja Neked ingyen, vagy egy tizesért. Nos, egy ilyen weblappal nem hiszem, hogy azt a minőséget fogod mutatni magadról és a cégedről, amit az valójában képvisel.

6, Ne dőlj hátra, van még dolgod!

Megbíztad a számodra tökéletes szakembert, de mi a következő lépés?

Minden olyan vállalkozó téved, aki azt hiszi, hogy a weblap készítés csak a szakember dolga. Ha hiszed ha nem, ezen a ponton sokkal inkább múlik rajtad a weblapod elkészülése mint a webeseden. Tulajdonképpen ez egy közös munka, amely során a stratégiád és a céged hitvallása szerint haladtok előre a folyamatban. Ha ezt nem Te irányítod, akkor a webes fogja, s ez rossz esetben ahhoz vezet, hogy idővel távolodnak majd az elképzelések egymástól, egyszóval…nem azt fogod kapni amit kértél. Nekem volt már olyan ügyfelem, aki rám bízta az egész tervezést, megadta a támpontokat én pedig nagyon sokat beszélgettem vele a cégéről. Így anélkül tudtam számára tökéletes munkát végezni, hogy folyamatosan együtt dolgoztunk volna és irányította volna a kezemet. De ehhez nagymértékben kellettem én, és a hozzáállásom. Mint ahogy korábban már írtam, a legtöbb ügyfelem nagyon csalódott, amikor végül rám talál. Ez annak is köszönhető, hogy meg akarták spórolni azt amiről most szó van. Egyszerűen el kell fogadni, hogy a munkát nem tudod kispórolni ebből Te sem.

+1, Jó munkához…idő kell!

Közhely ugyan, de a weblap készítéshez idő kell. Általánosságban 1-2 hónappal kell számolni, de nagymértékben függ Tőled is ez az intervallum. Ha nem tudod biztosítani a weblaphoz szükséges szövegeket, vagy képi anyagokat, akkor azáltal heteket, sőt néha hónapokat is csúszhat a weblap átadása. A felelősség a miénk is, viszont anyagok nélkül dolgozni nem tudunk. Sőt anélkül sem, hogy érdemben kapjunk visszajelzést Tőled az addigi haladásra reagálva.

A másik véglet az, ha nem akarsz várni, és pár hét alatt akarod a tökéletes kész munkát kézhez kapni. Szinte biztos, hogy a minőség rovására fog menni ez a döntés. Pár éve volt egy ügyfelem, aki egy heted adott nekem a weblapja átalakításához. Iparágában hatalmas a verseny, így egy hetes kiesés is sokat számít az online felületeken. Egy hétig éjjel-nappal dolgoztam hogy elkészüljek időben és minőségi munkát adjak ki a kezemből…de azért valljuk be, hogy ez sem normális dolog. Azt javaslom, hogy fogadd el, ahogyan a mondás is tartja: Jó munkához idő kell! Beszéljetek a kiválasztott webeseddel konkrétan a határidőről és arról, hogyan tudjátok mindketten tartani magatokat hozzá.

Kedves Vállalkozó társam,

Őszintén remélem, hogy egy új nézőponttal gazdagítottalak a cikkem által. Mindegyik pont gyakorlatilag nagyon egyszerű, de sok esetben annyira rohanunk, hogy elfelejtkezünk róluk. Kívánom, hogy ezen pontok megszívlelésével elkerüld azokat a borzasztó eseteket, amelyeket tapasztalok a vállalkozók körében. Egy weblap azért készül el, hogy segítse, előrébb vigye a cégedet, nem pedig azért, hogy egy újabb gond legyen számodra, mert nem voltál elég körültekintő.

Ha most egy hasonló helyzetben vagy, éppen weblapot szeretnél, vagy meglévő weblapod átalakításán gondolkodsz, DE ELAKADTÁL…írj egy emailt nyugodtan Nekem. Nagyon szívesen segítek pár hasznos személyre szóló tanáccsal, hogy a megfelelő irányba tudd vinni a honlapoddal kapcsolatos ötleteidet, és a megvalósítás felé induljon el a folyamat.

Ha pedig kíváncsi vagy a szakmai véleményemre a meglévő honlapoddal kapcsolatban, akkor látogass el a Weblap Kivizsgálás oldalunkra, nézd meg az ezzel kapcsolatos részleteket >>>

Köszönöm a figyelmedet, és hogy elolvastad ezt a cikket.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Facebook